Een zinnetje wat soms té snel over de tong komt rollen. Als ik voor mezelf spreek dan in ieder geval. In het woordje ‘maar’ zit onbewust een hoop negativiteit verstopt. Een klein voorbeeld: ‘’Ik heb het stuk goed ingestudeerd, maar vanaf letter D kan ik het nog niet helemaal.’’ Er wordt nu direct gefocust op…
Expres uit de maat spelen?
‘niets is zo blijvend als verandering’ Als ik door de gangen van het conservatorium loop, nemen mijn oren veel muzikale klanken waar. Waarvan toch veel dezelfde inspeeloefeningen, etudes, toonladders, drieklanken enzovoorts. We zijn gewend aan onze dagelijkse gewoontes. Structuur in het studeren en regelmaat zorgen immers voor een houvast en een duidelijk overzicht. Dit voorkomt…
Rubiks kubus als leerproces
De Rubiks kubus is een uitdaging voor iedereen. Het kan je tot grote wanhoop drijven. De inspiratiebron voor de Hongaarse architect Ernö Rubik was rivier de Donau. Hij zag hoe het water van de rivier om de stenen op de bodem stroomde, terwijl die stenen op hun plek bleven. Zo kwam het draaimechanisme van de…
Angst voor het ‘niet studeren’?
Wat is voor vele conservatoriumstudenten de drijfveer voor het vele uren studeren? Nu we indeze bijzondere Covid-19 tijd leven, is ons hele structuur omgegooid. Geen concerten, voorspeelavonden, groepslessen en momenten meer waarop je écht moet presteren. De druk is eraf. En dat resulteert in? Veel vrije ruimte om te studeren wat je maar wilt. Maar…